2015-02-03 17:01 #0 av: tlover

Dojo betyder ungefär "platsen där vi tränar" på Japanska och är lokalen eller platsen som man tränar de olika budoarterna på.

Dojo betyder alltså ungefär platsen vi tränar, så det kan vara i din träningslokal, ute i naturen eller hemma i vardagsrummet. Till exempel så är vår trädgård min mans dojo varje sommar, jag själv föredrar däremot det myggfria vardagsrummet. (obs tänk på att inom vissa stilar så får man inte träna inför andra som inte är medlemmar i klubben om inte man har speciell tillåtelse, så i en villaförort inför grannarna kanske det inte passar att dra på sig gi:n och börja träna).

Dojoetikett

I dojon ska man uppträda respektfullt, exakt hur dojoetiketten är i just din stil får du själv läsa på om men generellt så ska man uppträda på ett sådant sätt att man inte besvärar andra. Tex så ska man vara hel och ren, inte svära, hälsa då man går in i dojon, inte ha på sig skor osv.

Det är även förbjudet att ha tex ringar, hårspännen, armband osv eller långa naglar. Detta är helt enkelt för att man inte ska skada dom man tränar med eller sig själv.

Exakt hur hårt man håller på dojoetiketten varierar från stil till stil och mellan klubb till klubb tex har jag hört om en dojo där en man blev avstängd för att försöka smita från städningen medan jag varit i en annan dojo där man knappt hälsar på shihan.

Shinden

I en dojo å finns det ett altare (shinden) eller en "fondvägg" där tex det finns en bild på grundaren av stilen eller liknande.

Denna har speciell betydelse och respekteras lite extra. Tex bugar man mot den då man kommer in och går ut från dojon och före och efter träning.

Källa: "The shodan" och "the absolute karate" av shihan Howard Collins

Foto: Fotograferat av Joe Mabel används enligt Creative commons 3.0